----------------------------------

De watertoren toen.

De watertoren van Den Bosch is op een na de oudste watertoren van Noord-Brabant. De directe aanleiding voor de bouw van de toren en de aanleg van een voorziening van schoon drinkwater was de cholera- epidemie van 1866. In de stad vielen toen relatief veel slachtoffers. De jaren daarna werd er nagedacht over een betere drinkwatervoorziening, omdat oorspronkelijke voorzieningen als waterputten, stadspompen en het gebruik van oppervlaktewater de ziekte hielpen verspreiden. Toen in 1883-1884 een nieuwe epidemie dreigde, zette het stadsbestuur vaart achter de plannen en in 1885 begon men met de aanleg van een waterleidingnet.

Een watertoren was nodig om druk op het leidingnet te houden en verschillen in de vraag op te vangen. De watertoren heeft een hoogte van 30,84 meter en twee waterreservoirs van 180 m3 en is gevestigd aan het Hinthamereinde. In totaal kon dus 360 m3 water in de toren worden opgeslagen. De watertoren wekt door zijn zware hoeksteunberen en door zijn kantelen de suggestie een verdedigingstoren te zijn. De keuze voor die vormgeving heeft waarschijnlijk veel te maken gehad met de ligging vlakbij de oude stadsmuren.

De watertoren is het ontwerp geweest van J. Kalff, architect en directeur van de Bossche Dienst Gemeentewerken. Het is een typisch voorbeeld van het eclecticisme, een 19e-eeuwse architectuurstroming, waarbij elementen uit diverse klassieke stijlen werden genomen en gecombineerd tot iets nieuws. Een icoon van deze stroming is het Rijksmuseum in Amsterdam. Omdat de watertoren een van de weinige voorbeelden van deze stijl is in de stad, is hij tegenwoordig een rijksmonument.

Door het gebruik van moderne pompen verloren de meeste watertorens eind jaren zestig hun functie en werden afgebroken of hergebruikt. De watertoren van Den Bosch is in 1974 buiten bedrijf gesteld. De toren heeft vervolgens diverse bestemmingen gehad, zoals een inloophuis voor jongeren. In 1997 kreeg de Bossche Stichting De Watertoren de Watertorenprijs van de Nederlandse Watertorenstichting. De prijs werd toegekend vanwege de manier waarop de Bossche stichting toen al tien jaar lang de watertoren in deze stad op een goede wijze voor een nieuwe bestemming had gebruikt.

In 2011 heeft de gemeente Den Bosch de toren verkocht aan BOEi, met als opdracht het grondig restaureren van de toren en er een nieuwe exploitanten voor zoeken. In de loop der jaren heeft BOEi de watertoren teruggebracht tot zijn oorspronkelijke schoonheid. Hierbij zijn de markante natuurstenen en smeedijzeren hoekornamenten op de toren gereconstrueerd, waardoor het monumentale gebouw weer van verre het stadsgezicht siert. Vier van de zes verdiepingen zijn opgeleverd en worden verhuurd als kantoorruimte, voor de begane grond en eerste verdieping liggen de bouwplannen klaar. Samen met BOEi is er flink verbouwd aan Café Herman. Café Herman opende 1 juni 2017 zijn deuren in de voet van de watertoren!

 

 

 

& nu.

Café Herman is een open en levendige plek voor buurtbewoners en alle andere nieuwsgierige bezoekers. In het café is de sfeer warm en vrijblijvend, iedereen is er welkom. In de ochtend stap je binnen voor een goede kop koffie en de krant. Heb je trek? Bestel dan een stevige boterham of een dagverse soep. Later op de dag spreek je bij Café Herman af om te borrelen. Café Herman bewijst dat uit een eenvoudige keuken verassend lekker gegeten kan worden. Op de kaart: ontbijt, zoet, lunch en kleine en grote hapjes voor bij de borrel.

Het schenken van goede koffie vinden we belangrijk. We stoppen daarom veel tijd en energie in het zetten van koffie, en dat ga je proeven. Onze koffieboon wordt gebrand en vers geleverd door de BeanBrothers uit Eindhoven. Geef je meer om bier, dan is Herman je nieuwe beste vriend. Met vast op de tap Hertog Jan Pilsener en Hertog Jan Weizener. Herman selecteert zijn bieren zorgvuldig en verzameld een rijke collectie aan grotendeels Duitse bieren. Verder staan er op de drankkaart avontuurlijke frisdranken, huisgemaakte limonades en sappen, mooie wijnen, whiskey en meer sterk.

Waar het in Café Herman om gaat, is het samenbrengen van mensen op een fijne plek in een onbedwongen sfeer. Voel je er thuis en beweeg je vrij door de ruimtes, beneden, boven of buiten op het terras. We helpen je aan de bar of aan tafel, net hoe jij het fijn vindt. Herman is gastvrij en toegankelijk, een allemansvriend. We staan open voor samenwerkingen met de buurt, want samen kunnen we iets moois maken van deze plek. Herman is maatschappelijk betrokken en cultureel geïnteresseerd. Dat betekent dat er ruimte is om te organiseren en programmeren. Denk aan een kunstlezing, een huiskamerconcert, een expositie of een workshop. Initiatieven van buitenaf zijn altijd welkom. 

Het interieur van café Herman is volledig ontworpen door studio Luuk van Laarhoven [ luukvanlaarhoven.com ]. Hij studeerde in 2016 af aan de Design Academy in Eindhoven. Zijn bijzondere ontwerpen vinden hun oorsprong in natuurlijke processen en natuurlijke materialen. Zo zijn onder andere zowel de hanglampjes als de gehele bar handgemaakt van staal dat door middel van een speciale warmtebehandeling op natuurlijke wijze is gekleurd. Dit alles in combinatie met de authentieke details van de watertoren, zoals de betonnen vloer, bakstenen muren en stalen balken zorgt samen voor een sfeervolle plek waar iedereen zich thuis mag voelen.